Άσθμα

 • Κατηγορία Παιδί

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /var/www/vhosts/healthychild.gr/httpdocs/templates/gk_creativity/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 57
  Σχολιάστε πρώτοι!
 • Διαβάστηκε: 1943 φορές

Τι είναι άσθμα;

Είναι πάθηση που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Οφείλεται σε φλεγμονή και στένωση των βρόγχων των πνευμόνων. Οι εξάρσεις άσθματος μπορεί να είναι πολύ σοβαρές με έντονη δύσπνοια. Το άσθμα έχει ένα βαθμό κληρονομικότητας. Παιδιά με έναν ασθματικό γονέα έχουν 2.5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν άσθμα ενώ εάν και οι δύο γονείς είναι ασθματικοί, η πιθανότητα ειναι 5 φορές μεγαλύτερη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος;

   • βήχας που επιμένει για ημέρες
   • βήχας κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί
   • βήχας κατά ή μετά την άσκηση
   • θορυβώδης αναπνοή ("βράσιμο")
   • συριγμός ("σφύριγμα" στο τέλος της αναπνοής)
   • αίσθημα σφιξίματος ή πόνου στο θώρακα
   • δυσκολία στην ανάσα

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται συχνά όπως κάθε μέρα ή κάθε εβδομαδα ή πολύ πιο αραιά και να είναι από ήπια έως πολύ σοβαρά.

Υπάρχουν διαγνωστικά τέστ για το άσθμα;

Μετά την κλινική εξέταση, το πιο σημαντικό εργαλείο για να γίνει η διάγνωση του άσθματος είναι το ιστορικό του παιδιού.Σημαντικές ερωτήσεις που βοηθούν στην αναγνώριση υποκείμενου άσθματος είναι:

   • τι συμπτώματα έχει το παιδί;
   • πόσο συχνά παρουσιάζει τα συμπτώματα αυτά;
   • τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά το νυχτερινό ύπνο;
   • τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την άσκηση;
   • όταν το παιδι περνάει κάποια ίωση με βήχα, ο βήχας αργεί να υποχωρήσει;
   • ο βήχας επιδεινώνεται με την υγρασία ή τον καπνό;
   • ο βήχας βελτιώνεται με τα εισπνεόμενα;

Στα παιδιά άνω των 6 ετών, η αναπνευστική λειτουργία μπορεί να ελεγθεί και με τη σπιρομέτρηση. Είναι μία πολύ χρήσιμη δοκιμασία, που απαιτεί αρκετή συνεργασία από μέρους του παιδιού. Πολλές φορές μπορεί να είναι φυσιολογική σε παιδιά με άσθμα, ειδικα όταν τυχαίνει να γίνεται σε ημέρα χωρίς συμπτώματα.

Ποια είναι η θεραπεία για το άσθμα;

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι τα:

   • εισπνεόμενα ταχείας δραάσης (Aerolin), που ανακουφίζουν άμεσα από τα οξέα συμπτώματα και βοηθούν στην αντιμετώπιση μίας οξείας κρίσης
   • εισπνεόμενα μακράς δράσης (Flixotide), που προστατεύουν από συμπτώματα άσθματος μακροπρόθεσμα. Δίνονται καθημερινά ως προφύλαξη στα παιδιά που εχουν συχνά συμπτώματα ή που έχουν αραιά αλλά σοβαρά επεισόδια άσθματος.
   • • κορτικοστεροειδή σε σιρόπι (Sirodrol, Predneau), σταγόνες (Soldesanil) ή χάπια (Medrol, Prezolon), που δίνονται σε σοβαρά επεισόδια άσθματος

Τα εισπνεόμενα φάρμακα χορηγούνται μέσω ειδικών συσκευών που λέγονται αεροθάλαμοι και είναι ανάλογοι για καθε ηλικία.

Οι γονείς συνήθως ανησυχούν για τις παρενέργειες των φαρμάκων και αποφεύγουν να τα χορηγούν όπως και όσο πρέπει. Ωστόσο είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος από ένα αθεράπευτο άσθμα παρά από τις ήπιες παρενέργειες των φαρμάκων αυτών.

Το άσθμα που δεν θεραπεύεται σωστά οδηγεί σε νοσηλείες που μπορεί να είχαν προληφθεί, σε περιορισμό στις δραστηριότητες του παιδιού, σε αποφυγή συμμετοχής του σε αθλήματα, σε απουσίες από το σχολείο και σε μόνιμες βλάβες των πνευμόνων.

Μπορεί να προληφθεί μία κρίση άσθματος:

Εκτός από τα φάρμακα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει το παιδί, πρέπει να δίνεται προσοχή στην αποφυγή παραγόντων που μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα. Αυτοί οι παράγοντες λέγονται εκλυτικοί παράγοντες και είναι:.

 • οι ιογενείς λοιμώξεις, ειδικά η γρίπη-για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται το αντιγριππικό εμβόλιο κάθε χρόνο
 • ο καπνός
 • α αλλεργιογόνα, εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας (πχ οι γύρεις της άνοιξης)
 • ο κρύος αέρας
 • η υγρασία
 • η σκόνη;

Πώς επηρεάχεται η ζωή του παιδιού που έχει άσθμα;

Το παιδί με άσθμα έχει μία φυσιολογική ζωή όπως οι συνομήλικοι του χωρίς να περιορίζεται σε οτιδήποτε εφόσον ακολουθούνται οι ιατρικες οδηγίες:

  • Επιμελής χορήγηση των φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρου
  • Παρακολούθηση των συμπτωμάτων του παιδιού, ειδικά όταν αυτά επιδεινώνονται και άμεση ενημέρωση του παιδίατρου
  • Αυστηρή αποφυγή έκθεσης του παιδιού σε περιβάλλον με καπνό, έντονη υγρασία και σκόνη
  • Αποφυγή γνωστών αλλεργιογόνων
  • Αντιγριππικό εμβόλιο κάθε χειμώνα

Τα περισσότερα παιδιά με άσθμα βελτιώνονται μέχρι να γίνουν ενήλικες και σταματούν να έχουν συμπτώματα. Κάποια παιδιά, εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά πολύ πιο αραιά, συνήθως μόνο επί ιογενών λοιμώξεων ή επί έκθεσης σε γνωστά αλλεργιογόνα.

Είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται έγκαιρα το άσθμα ώστε να δίνεται η απαραίτητη αγωγή και οι οδηγίες πρόληψης ώστε το παιδί να έχει μία καλή ποιότητα ζωής χωρίς κανέναν περιορισμό στις δραστηριότητές του.

Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή θηλάζουσας μητέρας

 • Κατηγορία Διατροφή

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /var/www/vhosts/healthychild.gr/httpdocs/templates/gk_creativity/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 57
  Σχολιάστε πρώτοι!
 • Διαβάστηκε: 615 φορές

Πρέπει να τρώει περισσότερο η μητέρα που θηλάζει;

Εξαρτάται από την πρόσληψη και την κατανάλωση θερμιδών.

Το πιο σημαντικό είναι η θηλάζουσα μητέρα να τρώει ισορροπημένα και υγιεινά ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών σε θερμίδες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα της ίδιας και του βρέφους ταυτόχρονα.

Η παραγωγή γάλακτος απαιτεί κατανάλωση ενέργειας, άρα και θερμιδών.

Κατά αυτόν τον τρόπο, ο θηλασμός ευοδώνει την απώλεια του επιπρόσθετου βάρους που έλαβε η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη. Εάν η μητέρα που θηλάζει ασκείται, τότε ο βαθμός άσκησης της δεν θα πρέπει να είναι πολύ εντατικός ώστε να προκαλεί μεγάλη απώλεια βάρους. Απαγορεύονται στερητικές και υποθερμιδικές δίαιτες διότι οι ανάγκες σε παραγωγή ενέργειας είναι αυξημένες. Εάν λοιπόν η μητέρα δεν σχεδιάζει να χάσει βάρος, θα πρέπει ίσως να φάει περισσότερο, ώστε να έχει την επιπρόσθετη ενέργεια για την παραγωγή του γάλακτος. Τελικά, ο αριθμός θερμιδών που πρέπει να προσλαμβάνεται είναι συνάρτηση της ηλικίας, του βάρους της μητέρας και του βαθμού δραστηριότητάς της.

Πρέπει να πίνει περισσότερα υγρά η μητέρα που θηλάζει;

Ναι, είναι σημαντικό να πίνει άφθονα υγρά και να παραμένει καλά ενυδατωμένη.

Το αίσθημα της δίψας, τα σκουρόχρωμα ούρα και η στεγνή γλώσσα υποδηλώνουν ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη περισσότερων υγρών.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού καλό είναι να υπάρχει ένα ποτήρι νερό ή άλλου μη καφεινούχου ροφήματος κοντά της.

Είναι απαραίτητο να λαμβάνουν βιταμίνες ή σίδηρο οι μητέρες που θηλάζουν;

Η παραγωγή γάλακτος, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του βρέφους, προυποθέτει τα αποθέματα της μητέρας σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία να είναι πλήρη.

Η ανάγκη για λήψη επιπρόσθετου σιδήρου μετά τον τοκετό και κατά το θηλασμό, εξαρτάται από το ιατρικό ιστορικό της μητέρας και καταστάσεις που μπορεί να οδήγησαν σε απώλεια αίματος κατά τον τοκετό. Οι ανάγκες σε ασβέστιο, βιταμίνη D και Β12 θα πρέπει να καλύπτονται από μία διατροφή πλούσια σε τροφές με γαλακτοκομικά, κρέας και ψάρι. Εάν η διατροφή είναι ελλειπής, είναι απαραίτητο να δοθούν συμπληρώματα. Γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες θα πρέπει να ενημερώνουν τον παιδίατρο, ώστε να δίνονται συμπληρωματικές βιταμίνες απαραίτητες για την ομαλή σωματική και ψυχοκινητική ανάπτυξη του βρέφους

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγει η μητέρα που θηλάζει;

Υπάρχουν τροφές που δυνητικά μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα του βρέφους και να προκαλέσουν κολικούς. Αυτές οι "ύποπτες" τροφές είναι οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα πολλά πράσινα λαχανικά, η σοκολάτα, τα μπαχαρικά ή ίσως και κάτι άλλο που ενοχλεί το δικό της μωρό. 

Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ορισμένων ψαριών πλούσιων σε υδράργυρο, καθώς αυτός περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να δράσει αρνητικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους. Ψάρια με υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου είναι: καρχαρίας, ξιφίας, σκουμπρί. Τα υπόλοιπα ψάρια είναι καλό να τα καταναλώνει η μητέρα 2 φορές την εβδομάδα.

Σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένης τροφικής αλλεργίας του βρέφους, η μητέρα πρέπει να ακολουθήσει μία δίαιτα αποφυγής πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο. Η πιο συχνή τροφική αλλεργία στο βρέφος είναι η αλλεργία στο γάλα αγελάδος, οπότε η μητέρα πρέπει να κάνει αποφυγή γαλακτοκομικών προιόντων.

Να τονιστεί ότι η μητέρα που θηλάζει δεν χρειάζεται να αποφεύγει τροφές εάν δεν υπάρχει λόγος.

Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και η μητέρα προσαρμόζει τη διατροφή της στις ανάγκες του.

Υπάρχουν φάρμακα που πρέπει να αποφεύγει η θηλάζουσα μητέρα;

Τα φάρμακα για τις πιο κοινές παθήσεις που ίσως προκύψουν στη θηλάζουσα είναι τα αναλγητικά, τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιπυρετικά και τα αντιβιοτικά. Τα περισσότερα από αυτά επιτρέπονται και είναι συμβατα με το θηλασμό.

Φάρμακα που απαγορεύονται είναι τα αντινεοπλασματικά, τα άλατα χρυσού, το λίθιο, η αμιωδαρόνη.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνεται ο παιδίατρος ώστε να δίνονται οι σωστές οδηγίες.

Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ στη μητέρα που θηλάζει;

Η καφείνη περνά ως ένα βαθμό στο μητρικό γάλα, οπότε μπορεί να προκληθεί ανησυχία και δυσκολίες ύπνου στο βρέφος.
Καλό είναι η μητέρα που θηλάζει να μην καταναλώνει πάνω από 2 κούπες καφέ/ημέρα και φυσικά να το προσαρμόζει ανάλογα με το πώς αυτό επηρεάζει το μωρό της.

Επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ στη μητέρα που θηλάζει;

Το αλκοόλ περνά στο μητρικό γάλα. Μετά την κατανάλωση ενός ποτού, χρειάζονται 2 ώρες ώστε ο οργανισμός της μητέρας να μεταβολίσει και να απεκκρίνει το αλκοόλ.
Καλό είναι να αφήνει να περάσουν 2 ώρες μετά την κατανάλωση αλκοολούχου ποτού πριν θηλάσει το μωρό της. Προτιμάται η κατανάλωση αλκοόλ να μην είναι συχνή και να επιλέγεται το κρασί.

Επιτρέπεται το κάπνισμα από τη μητέρα που θηλάζει;

Όχι.
Οι ουσίες του καπνού/τσιγάρου μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγή γάλακτος και να προκαλέσουν αναπνευστικά και άλλα προβλήματα στο βρέφος. Σε ότι αφορά τις ουσίες των νεότερων συσκευών καπνίσματος (ατμιστές) είναι άγνωστο ακόμη τι αρνητικές εςπιδράσεις μπορούν να έχουν.Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS