Συμβουλές για ασφαλείς συνευρέσεις κατά την περίοδο των εορτών εν μέσω πανδημίας COVID-19

Συμβουλές για ασφαλείς συνευρέσεις κατά την περίοδο των εορτών COVID-19 Συμβουλές για ασφαλείς συνευρέσεις κατά την περίοδο των εορτών COVID-19

Η πανδημία COVID-19 ακόμη συνεχίζεται και το πιο ισχυρό και ασφαλές όπλο για να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός. Σε ότι αφορά τα παιδιά, από τον Αύγουστο διεξάγεται ο εμβολιασμός για τα παιδιά ηλικίας >12ετών και πρόσφατα ξεκίνησε για τα παιδιά ηλικίας 5-12ετών. Σημειώνεται ότι μετά τον εμβολιασμό, χρειάζονται 2 εβδoμάδες για να θεωρηθεί η προστασία πλήρης.

Πώς μπορούμε να συναντήσουμε συγγενείς και φίλους με ασφάλεια κατά την περίοδο των εορτών ενώ τα παιδιά δεν είναι ακόμη εμβολιασμένα έναντι της COVID-19?

Kατά την περίοδο των εορτών, καλό είναι να περιοριστούν οι συνευρέσεις μόνο με συγγενείς και φίλους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι<?strong>. Έτσι θα προστατευτούν τα μη εμβολιασμένα παιδιά και άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες.

Ενθαρρύνετε τους ενήλικες του στενού κύκλου, που δεν είναι εμβολιασμένοι να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό και τους εμβολιασμένους με 2 δόσεις, να ολοκληρώσουν την ανοσία τους με την 3η δόση του εμβολίου.

Άτομα που έχουν ιογενή συμπτώματα (φαρυγγαλγία, πυρετός, ρινίτιδα, βήχας, διάρροιες) θα πρέπει να εξεταστούν με μοριακό έλεγχο (PCR) ή/και να μη συμμετέχουν στις συνευρέσεις.

Καλό είναι να αποφευχθεί η συνεύρεση με άτομα που:

 - έχουν πρόσφατα διαγνωσθεί με νόσο COVID, για την περίπτωση που ακόμη μεταδίδουν

 - έχουν ιογενή συμπτώματα τις τελευταίες 48 ώρες

 - έχουν έρθει σε επαφή με άτομο διεγνωσμένο με νόσο COVID τις τελευταίες 14ημέρες

Συστήνεται η χρήση rapid ή self ή PCR test πριν από μία οικογενειακή συνεύρεση, ειδικά εάν πρόκειται για διαφορετικές οικογένειες. Έλεγχο θα πρέπει να κάνουν όλα τα άτομα που θα συναντηθούν, είτε είναι εμβολιασμένα είτε όχι, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι.

Όταν στις συνευρέσεις σε εσωτερικούς χώρους υπάρχουν εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα (ειδικά εάν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα), ο ασφαλέστερος τρόπος προφύλαξης είναι φυσικά η χρήση μάσκας.

Στις συνευρέσεις συστήνεται ο αριθμός των ατόμων να είναι μικρός, οι χώροι να αερίζονται και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, αποφυγή επαφής χεριών με μύτη/στόμα) από τους ενήλικες και τα παιδιά.

Κατά τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να γίνεται χρήση της μάσκας σε ενήλικες και παιδιά άνω των 2 ετών, όπου υπάρχει συνωστισμός και εντός καταστημάτων.