Πρέπει να τρώει περισσότερο η μητέρα που θηλάζει;
Εξαρτάται από την πρόσληψη και την κατανάλωση θερμιδών.
Το πιο σημαντικό είναι η θηλάζουσα μητέρα να τρώει ισορροπημένα και υγιεινά ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών σε θερμίδες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα της ίδιας και του βρέφους ταυτόχρονα.
Η παραγωγή γάλακτος απαιτεί κατανάλωση ενέργειας, άρα και θερμιδών.
Κατά αυτόν τον τρόπο, ο θηλασμός ευοδώνει την απώλεια του επιπρόσθετου βάρους που έλαβε η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη. Εάν η μητέρα που θηλάζει ασκείται, τότε ο βαθμός άσκησης της δεν θα πρέπει να είναι πολύ εντατικός ώστε να προκαλεί μεγάλη απώλεια βάρους. Απαγορεύονται στερητικές και υποθερμιδικές δίαιτες διότι οι ανάγκες σε παραγωγή ενέργειας είναι αυξημένες. Εάν λοιπόν η μητέρα δεν σχεδιάζει να χάσει βάρος, θα πρέπει ίσως να φάει περισσότερο, ώστε να έχει την επιπρόσθετη ενέργεια για την παραγωγή του γάλακτος. Τελικά, ο αριθμός θερμιδών που πρέπει να προσλαμβάνεται είναι συνάρτηση της ηλικίας, του βάρους της μητέρας και του βαθμού δραστηριότητάς της.
Πρέπει να πίνει περισσότερα υγρά η μητέρα που θηλάζει;
Ναι, είναι σημαντικό να πίνει άφθονα υγρά και να παραμένει καλά ενυδατωμένη.
Το αίσθημα της δίψας, τα σκουρόχρωμα ούρα και η στεγνή γλώσσα υποδηλώνουν ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη περισσότερων υγρών.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού καλό είναι να υπάρχει ένα ποτήρι νερό ή άλλου μη καφεινούχου ροφήματος κοντά της.
Είναι απαραίτητο να λαμβάνουν βιταμίνες ή σίδηρο οι μητέρες που θηλάζουν;
Η παραγωγή γάλακτος, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του βρέφους, προυποθέτει τα αποθέματα της μητέρας σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία να είναι πλήρη.
Η ανάγκη για λήψη επιπρόσθετου σιδήρου μετά τον τοκετό και κατά το θηλασμό, εξαρτάται από το ιατρικό ιστορικό της μητέρας και καταστάσεις που μπορεί να οδήγησαν σε απώλεια αίματος κατά τον τοκετό. Οι ανάγκες σε ασβέστιο, βιταμίνη D και Β12 θα πρέπει να καλύπτονται από μία διατροφή πλούσια σε τροφές με γαλακτοκομικά, κρέας και ψάρι. Εάν η διατροφή είναι ελλειπής, είναι απαραίτητο να δοθούν συμπληρώματα. Γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες θα πρέπει να ενημερώνουν τον παιδίατρο, ώστε να δίνονται συμπληρωματικές βιταμίνες απαραίτητες για την ομαλή σωματική και ψυχοκινητική ανάπτυξη του βρέφους
Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγει η μητέρα που θηλάζει;
Υπάρχουν τροφές που δυνητικά μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα του βρέφους και να προκαλέσουν κολικούς. Αυτές οι "ύποπτες" τροφές είναι οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα πολλά πράσινα λαχανικά, η σοκολάτα, τα μπαχαρικά ή ίσως και κάτι άλλο που ενοχλεί το δικό της μωρό.
Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ορισμένων ψαριών πλούσιων σε υδράργυρο, καθώς αυτός περνά στο μητρικό γάλα και μπορεί να δράσει αρνητικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους. Ψάρια με υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου είναι: καρχαρίας, ξιφίας, σκουμπρί. Τα υπόλοιπα ψάρια είναι καλό να τα καταναλώνει η μητέρα 2 φορές την εβδομάδα.
Σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένης τροφικής αλλεργίας του βρέφους, η μητέρα πρέπει να ακολουθήσει μία δίαιτα αποφυγής πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο. Η πιο συχνή τροφική αλλεργία στο βρέφος είναι η αλλεργία στο γάλα αγελάδος, οπότε η μητέρα πρέπει να κάνει αποφυγή γαλακτοκομικών προιόντων.
Να τονιστεί ότι η μητέρα που θηλάζει δεν χρειάζεται να αποφεύγει τροφές εάν δεν υπάρχει λόγος.
Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και η μητέρα προσαρμόζει τη διατροφή της στις ανάγκες του.
Υπάρχουν φάρμακα που πρέπει να αποφεύγει η θηλάζουσα μητέρα;
Τα φάρμακα για τις πιο κοινές παθήσεις που ίσως προκύψουν στη θηλάζουσα είναι τα αναλγητικά, τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιπυρετικά και τα αντιβιοτικά. Τα περισσότερα από αυτά επιτρέπονται και είναι συμβατα με το θηλασμό.
Φάρμακα που απαγορεύονται είναι τα αντινεοπλασματικά, τα άλατα χρυσού, το λίθιο, η αμιωδαρόνη.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνεται ο παιδίατρος ώστε να δίνονται οι σωστές οδηγίες.
Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ στη μητέρα που θηλάζει;
Η καφείνη περνά ως ένα βαθμό στο μητρικό γάλα, οπότε μπορεί να προκληθεί ανησυχία και δυσκολίες ύπνου στο βρέφος.
Καλό είναι η μητέρα που θηλάζει να μην καταναλώνει πάνω από 2 κούπες καφέ/ημέρα και φυσικά να το προσαρμόζει ανάλογα με το πώς αυτό επηρεάζει το μωρό της.
Επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ στη μητέρα που θηλάζει;
Το αλκοόλ περνά στο μητρικό γάλα. Μετά την κατανάλωση ενός ποτού, χρειάζονται 2 ώρες ώστε ο οργανισμός της μητέρας να μεταβολίσει και να απεκκρίνει το αλκοόλ.
Καλό είναι να αφήνει να περάσουν 2 ώρες μετά την κατανάλωση αλκοολούχου ποτού πριν θηλάσει το μωρό της. Προτιμάται η κατανάλωση αλκοόλ να μην είναι συχνή και να επιλέγεται το κρασί.
Επιτρέπεται το κάπνισμα από τη μητέρα που θηλάζει;
Όχι.
Οι ουσίες του καπνού/τσιγάρου μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγή γάλακτος και να προκαλέσουν αναπνευστικά και άλλα προβλήματα στο βρέφος. Σε ότι αφορά τις ουσίες των νεότερων συσκευών καπνίσματος (ατμιστές) είναι άγνωστο ακόμη τι αρνητικές εςπιδράσεις μπορούν να έχουν.