Απρίλιος 2015

Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που προκαλεί μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος) και μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο (γενικευμένη λοίμωξη πολλών οργάνων). Eίναι καταστάσεις πολύ σοβαρές, με ραγδαία εξέλιξη εντός λίγων ωρών και συχνά κακή έκβαση. Ακόμη και σε περίπτωση καλής έκβασης, το άτομο μπορει να έχει μόνιμες αναπηρίες (κινητικές δυσκολίες, σπασμούς, κώφωση, μαθησιακές δυσκολίες.

Οι πιο ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες είναι τα παιδιά 0-5ετών και οι έφηβοι, γι αυτό και είναι μεγάλης σημασίας να τα προστατέψουμε από νωρίς. Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη προστασία έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου.

Διαβάστε περισσότερα...

Αλλεργίες άνοιξης

Κατά την άνοιξη, οι αιωρούμενες γύρεις από την έντονη ανθοφορία και τα έντομα που κυκλοφορούν στην ατμόςφαιρα ευνοούν την εκδήλωςη διαφόρων αλλεργιών.

Οι συχνότερες αλλεργίες είναι:

Δερματικές:

Κνίδωση: το δέρμα παρουσιάζει βλάβες, οι οποίες είναι οιδηματώδεις ("φουσκωμένες"), ερυθρές και με κεντρικό αποχρωματισμό (δηλαδή η βλάβη ασπρίζει στο κέντρο). Μπορεί να είναι μεγάλες σε μέγεθος, να εμφανίζονται σε όλο το σώμα και το πρόσωπο, να συνενώνονται ή να είναι ξεχωριστές. Προκαλούν έντονη φαγούρα. Η αιτία ίσως δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αλλά συχνά προκαλείται μετά από επαφή με διάφορα φυτά ή υγρό από έντομα (πχ κάμπιες). Αν και είναι εντυπωσιακό το εξάνθημα, δεν είναι επικίνδυνη κατάσταση. Διαρκεί 4-5 ημέρες μεχρι να υποχωρήσει εντελώς. Αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντισταμινικού σιροπιού (Xozal, Aerius, Zirtek).

Αγγειοοίδημα: προκαλείται οίδημα (πρήξιμο) του προσωπου (μύτη, χείλια, βλέφαρα) και των αυτιών. Μπορεί να συνυπάρχει και εξάνθημα στο πρόσωπο ή στο σώμα, ακόμη και κνίδωση όπως προαναφέρθηκε. Το αγγειοοίδημα από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή αλλεργία και να επηρεάσει το αναπνευστικο σύστημα. Αν και δεν ανευρίσκεται πάντα η αιτία, κατά την άνοιξη, ύποπτες ειναι οι διάφορες γύρεις και τα τσιμπήματα από έντομα. Αντιμετωπίζεται με αντισταμινικά και κορτικοστεροειδή φάρμακα.

Αναπνευστικές:

Αυτές οι αλλεργίες αφορούν πιο συχνά τα παιδάκια που έχουν ιστορικό αλλεργιών.

Αλλεργική ρινίτιδα: συμβαίνει στα μεγαλύτερα παιδάκια, ηλικίας > 3-4ετών. Το παιδί εμφανίζει ρινική καταρροή, φαγούρα στη μύτη, ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Το αίτιο που πυροδοτεί αυτα τα συμπτώματα είναι οι αιωρούμενες γύρεις.

Ασθματική κρίση: συμβαίνει συνήθως στα παιδάκια με ιστορικό αλλεργικού άσθματος. Οι εισπνεόμενες γύρεις προκαλούν έντονο βήχα μέχρι και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Το επεισόδιο αντιμετωπίζεται με εισπνεόμενο φάρμακo (inhaler Aerolin) και σε πιο σοβαρές καταστάσεις και με κορτικοστεροειδή (χαπάκια Medrol, Prezolon).

Οφθαλμοί:

Επιπεφυκίτιδα: έντονη ερυθρότητα, δακρύρροια και φαγούρα στα μάτια. Μπορεί να υπάρχει και λιγο έκριμμα, αλλά ειναι λεπτόρρευστο και όχι παχύρρευστες τσίμπλες, το οποίο ειναι σημείο μικροβιακής/ιογενούς επιπεφυκίτιδας. Συνυπάρχει συχνά με αλλεργική ρινίτιδα. Αντιμετωπίζεται με αντισταμινικά κολλύρια.

Αναφυλακτική αντίδραση:

Είναι η πιο σοβαρή από όλες τις αλλεργικές καταστάσεις και απαιτεί αμεση εκτίμηση από τον παιδίατρο και άμεση χορήγηση φαρμάκων. Τα συμπτώματα αφορούν ταυτόχρονα το δέρμα και το αναπνευστικό και μπορεί και το γαστεντερικό ενώ το παιδί εμφανώς δεν φαίνεται καλά και έχει έντονη αδυναμία. Συνήθως εμφανίζει ταυτόχρονα πολλά από τα παρακάτω (όχι απαραίτητα όλα τα ακόλουθα): δύσπνοια, εντονο βήχα, βράγχος φωνής, δερματικά εξανθήματα, αγγειοοίδημα, ρινική καταρροή, πταρμός, φαγούρα στη μύτη, επιπεφυκίτιδα, εμέτους, διάρροια, κοιλιακό άλγος, λιποθυμία ή τάση για λιποθυμία. Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν ενα αναφυλακτικό επεισόδιο είναι συνήθως τροφές και ειδικά την άνοιξη, τσιμπήματα εντόμων και πιο σπάνια εισπνοή γύρεων. Είναι απαραίτητο να χορηγηθεί άμεσα το φάρμακο εκλογής, η αδρεναλίνη και κατόπιν αντισταμινικά κ κορτικοστεροειδή. Τα παιδιά που έχουν ιστορικό αναφυλαξίας, πρέπει να έχουν ΠΑΝΤΟΤΕ μαζί τους την συσκευή αυτοχορηγούμενης αδρεναλίνης, που τους εχει δοθεί από τον παιδοαλλεργιολόγο τους.

Να τονιστεί για ακόμη μία φορά ότι ειναι σημαντική η εκτίμηση από τον παιδίατρος σας, ώστε να καθοριστεί η σοβαρότητα της αλλεργικής αντιδρασης και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες. 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS