Νέος κορωνοιός SARS-CoV-2 και άσθμα

Νεός κορωνοιός SARS-CoV-2 και άσθμα Νεός κορωνοιός SARS-CoV-2 και άσθμα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς των παιδιών με άσθμα:

*Ο νέος κορωνοιός SARS-CoV-2 είναι ένας νέος ιός, που έχει προκαλέσει πανδημία. Καθημερινά συλλέγονται νέες πληροφορίες και επιστημονική γνώση.

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα:

α) τα παιδιά που νοσούν από τον νέο κορωνοιό έχουν συνήθως ήπια συμπτώματα. Τα συχνότερα είναι πυρετός και (ξηρός) βήχας. Λιγότερο συχνά είναι η διάρροια και ο έμετος.

β) είναι πιθανό τα παιδιά να είναι ασυμπτωματικά. Ταυτόχρονα όμως μεταδίδουν τον ιό και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως κ 3 εβδομαδες).

γ) τα παιδιά με άσθμα δεν φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον νέο κορωνοιό.

δ) τα παιδιά με άσθμα δεν φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές ή βαριά νόσηση.

ε) Ο ιός επιζεί στις επιφάνειες για πολλές ώρες, ειδικά στις πλαστικές και μεταλλικές.  

(!) Παρά ταύτα, όπως κάθε ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να προκαλέσει έξαρση του άσθματος, έτσι και ο νέος κορωνοιός μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα με εμφάνιση βήχα κ δύσπνοιας.

Σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει πυρετό με ή χωρίς βήχα, επικοινωνήστε με τον θεράποντα παιδίατρο/παιδοπνευμονολόγο ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, όπως σε κάθε περίπτωση ίωσης.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι σημαντικό:

Να εφαρμόζονται επιμελώς οι κανόνες υγιεινής: πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικών, φτάρνισμα/βήχας μέσα στον αγκώνα, χρήση χαρτομάντηλων κ άμεση απόρριψη.

Εάν λαμβάνεται, να συνεχίζεται καθημερινά η αντιασθματική προφυλακτική αγωγή, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος του άσθματος. Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (Flixotide. Seretide, Relvar, Symbicort), που χρησιμοποιούνται ως προφύλαξη στο άσθμα, δεν μειώνουν την άμυνα του οργανισμού.

Να ολοκληρώνονται οι τακτικοί εμβολιασμοί, ειδικά με το αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Ως γνωστόν, υποχρεωτικό είναι και το αντιγριππικό εμβόλιο για τα παιδιά με άσθμα.

Να αποφεύγεται η επαφή με συμπτωματικά άτομα Να αποφεύγεται η επαφή των παιδιών με ηλικιωμένους και με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Να εφαρμόζονται οι συστάσεις για παραμονή στο σπίτι και ελαχιστοποίηση μετακινήσεων.

Οι γνώσεις επί του θέματος εμπλουτίζονται καθημερινά, ειδικά προς την κατεύθυνση της θεραπείας και της ανεύρεσης ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Είναι μία δύσκολη περίοδος κατά την οποία απαιτείται ψυχραιμία και συμμόρφωση με τις συστάσεις της Πολιτείας και τις οδηγίες των επιστημόνων.