Τι είναι ο κολικός;
Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για το μωράκι, που κλαίει έντονα για πολύ ώρα, χωρίς συγκεκριμένο λόγο κατά τους πρώτους 3-4 μήνες ζωής. Φυσιολογικά, ένα μωράκι μπορεί να κλαίει μέχρι και 2 ώρες την ημέρα τους πρώτους μήνες ζωής. Τα μωράκια με κολικούς κλαίνε πάνω από 3 ώρες την ημέρα, για τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει παθολογικό αίτιο. Οι κολικοί ξεκινούν από τη 2η εβδομάδα ζωής και υποχωρούν μόνοι τους κατά τον 3ο – 4ο μήνα ζωής.
Τι προκαλεί τους κολικούς;
Είναι άγνωστο το ακριβές αίτιο. Φαίνεται ότι κατά το επεισόδιο συμβαίνουν επώδυνοι σπασμοί του εντέρου. Εχει βρεθεί ότι η αλλεργία στο γάλα αγελάδος, η δυσανεξία στη λακτόζη, ο αέρας, που καταπίνουν τα μωράκια και η διατροφή της θηλάζουσας μαμάς μπορεί να επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου και να προκαλούν δυσφορία. Ο αποικισμός του εντέρου με «καλά» μικρόβια μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Tο κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό ίσως αυξάνει την πιθανότητα για κολικούς. Πρόσφατα έχει βρεθεί ότι μπορεί ν’ αποτελούν μία πρώιμη μορφή ημικρανίας. Ή τελικά ίσως είναι θέμα χαρακτήρα!
Σε τι διαφέρουν οι κολικοί από το φυσιολογικό κλάμα;
Το κλάμα είναι πιο έντονο και γοερό και συνήθως συμβαίνει τις απογευματινές/βραδινές ώρες.
Κατά τον επεισόδιο του κολικού, οι γονείς δεν μπορούν να ανακουφίσουν το μωράκι τους και μπορεί να νιώσουν εξουθενωμένοι.
Το μωράκι μπορεί να τεντώνει και να μαζεύει τα πόδια στην κοιλίτσα, να έχει σκληρή/φουσκωμένη κοιλίτσα, να έχει σφιχτά χεράκια, να αποβάλλει αέρια.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Μόνο από τον παιδίατρο σας (!), ο οποίος από το ιστορικό και την εξέταση του μωρού σας θα αποκλείσει κάποιο παθολογικό αίτιο, που μπορεί να προκαλεί παρόμοιο έντονο κλάμα...
Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωράκι μου όταν έχει κολικό;
Μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:
Κρατήστε το μωράκι στην αγκαλιά σας ή σε μάρσιπο, ώστε να ακουμπά το σωματάκι του πάνω σας και να νιώθει ασφάλεια
Πηγαίντε το για μια βόλτα
Τυλίξτε το (λίγο σφιχτά) σε μια κουβερτούλα
Κάντε μασάζ στην κοιλίτσα του
Τοποθετείστε ένα ζεστό πανάκι στην κοιλίτσα του
Κάντε του ένα ζεστό μπανάκι
Πηγαίντε το βόλτα με το αυτοκίνητο
Τοποθετείστε το μωράκι κοντά στον ήχο ενός πλυντηρίου/στεγνωτήρα/απορροφητήρα/σεσουάρ ή οτιδήποτε παράγει ρυθμικό ήχο/βορβορυγμό (αρέσει στα μωράκια)
Κατά το γεύμα του, φροντίστε να το ρεύετε συχνά ώστε να μην καταπίνει αέρα.
Σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας, ίσως σας προτείνει:
- εάν θηλάζετε, αποφυγή προιόντων γάλακτος από τη δίαιτα σας
- εάν το μωράκι πίνει ξένο γάλα, δοκιμή με γάλα με υδρολυμένη πρωτείνη γάλακτος
- σιμεθικόνη (infacolic), σκεύασμα που βοηθά στην αποβολή του αέρα από το έντερο
- φυτικό σκεύασμα, τύπου gripe water, που βοηθά με τα εντερικά ενοχλήματα
- προβιοτικά
Καταρχήν οριμένες γνώσεις:
- Οι ιώσεις προκαλούνται από ιούς. Η μετάδοση των ιών γίνεται με τα σταγονίδια από στοματικές και ρινικές εκκρίσεις και μολυσμένα αντικείμενα. Η μετάδοση ιώσεων ευνοείται όταν πολλά άτομα συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους, άρα ο χειμώνας ευνοεί τέτοιες καταστάσεις. Η ίωση δεν μεταδίδεται επειδή κάποιος εκτέθηκε στο κρύο ή έφαγε ένα κρύο παγωτό.
- Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία χρησιμότητα στην καταπολέμηση των ιώσεων. Δεν εχουν καμία επίδραση στον ιό. Η ίωση «κάνει» τον κύκλο της και υποχωρεί μόνη της.
- Σε κατάσταση ίωσης είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για κάποιο μικρόβιο να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει λοίμωξη.Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί αντιβιοτική αγωγή.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα βρέφη από τις ιώσεις:
- Στις βόλτες με τα βρεφάκια σας, καλό είναι να εισέρχεστε σε χώρους που αερίζονται καλά και φυσικά χωρίς καπνό.
- Να περιορίζονται στο ελάχιστο οι εναγκαλισμοί και τα φιλιά με πρόσωπα εκτός του κοντινού περιβάλλοντος, αφού μπορεί να είναι φορείς ιώσεων.
- Να αποφεύγονται οι επαφές με άτομα εμφανώς άρρωστα ή που μόλις αναρρώνουν από κάποια ίωση.
- Να τηρούνται οι γνωστοί κανόνες υγιεινής: πλύσιμο χεριών πριν την επαφή με το βρέφος, αποφυγή επαφής με πιθανώς μολυσμένα αντικείμενα, πλύσιμο χεριών των παιδιών μετά από παιχνίδι σε κοινόχρηστους χώρους, απολύμανση αντικειμένων και χώρων, που μπορεί να έχουν μολυνθεί- οι γονείς που στέλνουν τα βρέφη/παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καλό είναι να κρατούν τα παιδάκια/βρεφάκια τους στο σπίτι εάν είναι άρρωστα, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό στα υπόλοιπα μέλη του σταθμού.
- Να γίνεται προσπάθεια οι μητέρες να θηλάζουν τα μωράκια τους. Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από λοιμώξεις.
- Να εμβολιάζονται τα βρεφάκια, ώστε να θωρακίζονται ενάντια στις μικροβιακές λοιμώξεις. Η βρεφική ηλικία είναι η πιο ευάλωτη στις μικροβιακές λοιμώξεις. Σε περίπτωση επιπλοκής ίωσης από μικροβιακή λοίμωξη, είναι απαραίτητη η αντιβιοτική αγωγή και σε μικρές ηλικίες μάλιστα, γίνεται ενδονοσοκομειακά.
- Να εξετάζεται το βρέφος από τον παιδίατρό του, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες.
Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των ανεπτυγμένων χωρών τα τελευταία 50 χρόνια είναι η εφαρμογή προγράμματος προληπτικού ελέγχου στα νεογνά.
Πρόκειται για μια σειρά εξετάσεων που γίνονται στο μαιευτήριο, σε όλα τα νεογέννητα, τις πρώτες ημέρες ζωής του. Οι εξετάσεις αυτές ελέγχουν τα νεογέννητα για νοσήματα τα οποία, εάν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα (τις πρώτες ημέρες/μήνες ζωής), θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρά σωματικά προβλήματα και ψυχοκινητική καθυστέρηση. Τα νοσήματα αυτά συνήθως δεν έχουν εμφανή εκδήλωση τις πρώτες ημέρες ζωής και το νεογέννητο φαίνεται τελείως φυσιολογικό. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση του νοσήματος να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατάλληλη αντιμετώπιση.
Οι εξετάσεις αυτές γίνονται με ανάλυση από μια σταγόνα αίματος, που λαμβάνεται από τη φτέρνα του μωρού και τοποθετείται σε ειδικό απορροφητικό χαρτί (κάρτα Guthrie). Ο έλεγχος δεν είναι διαγνωστικός. Αυτο σημαίνει ότι, εάν τα αποτελέσματα βγουν παθολογικά, δεν τίθεται άμεσα διάγνωση του νοσήματος αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το μωρό αυτό να έχει το συγκεκριμένο νόσημα και χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο για τεκμηρίωση της πάθησης.
Ο αριθμός των νοσημάτων, τα οποία περιλαμβάνει ένα Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, ποικίλλει από χώρα σε χώρα ανάλογα με τα κριτήρια που θέτουν οι πραγματογνώμονες των κρατών.
Εθελοντική συμμετοχή στον κοινωνικό μη κερδοσκοπικό σύλλογο «ΓΛΑΡΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ»
Ο κοινωνικός μη κερδοσκοπικός σύλλογος «ΓΛΑΡΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ» αποτελείται από εθελοντές με αγάπη για τη θάλασσα και με επιθυμία για προσφορά στο συνάνθρωπο. Ταξιδεύοντας με φουσκωτά σκάφη στα νησιά, παρέχουν μεταξύ άλλων, προληπτική παιδιατρική φροντίδα και διασυνδετική ιατρική στα νησιά της Ελλάδας.
Εθελοντική συμμετοχή στην Αποστολή «ΑΝΘΡΩΠΟΣ»
Η Αποστολή «ΑΝΘΡΩΠΟΣ» δεσμεύεται να εξασφαλίσει αποτελεσματική ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη όπου υπάρχει ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει εθελοντικές αποστολές από ιατρικές ομάδες σε διάφορα σημεία της γης με σκοπό τη διάγνωση και θεραπεία ιατρικών παθήσεων προσφέροντας δωρεάν φροντίδα και μεταβιβάζοντας ιατρική γνώση και εμπειρία σε ειδικούς τομείς.
Η σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού καθορίζεται από το γενετικό δυναμικό του (το DNA του) και από εξωτερικούς παράγοντες (πχ διατροφή-ακόμη και από τη διατροφή της εγκύου κατά την εμβρυική περίοδο, ψυχική κατάσταση, νοσήματα).
Πώς ξέρουμε ότι η ανάπτυξη του παιδιού είναι φυσιολογική;