Προετοιμασία πριν το σχολείο

Στην ηλικία των 6 ετών ο ενθουσιασμός από γονείς και παιδιά για την πρώτη φορά στο σχολείο είναι μεγάλος.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να οργανωθείτε γενικότερα κ να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τη χρονιά που έρχεται.

Ορισμένα πράγματα που θα ήταν καλό να γίνουν είναι τα εξής:

Επίσκεψη στον παιδίατρο.

Πέραν της συμπλήρωσης του απαραίτητου πιστοποιητικού από τον παιδίατρο, η ηλικία των 6ετών ειναι ηλικία σταθμός στα πλαίσια της τακτικής παρακολούθησης της σωματικής και ψυχικής υγείας του παιδιού. Θα ελεγχούν τυχόν ελλείψεις εμβολιασμού ή άλλα προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει πχ ορθοπεδικά, ακοής.

Επίσκεψη στον παιδοφθαλμίατρο.

Είναι πολύ σημαντικό να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα όρασης, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχολική επίδοση και να προκαλέσουν ακόμη και συμπτώματα, όπως κόπωση, πονοκέφαλο.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, είναι μία καλή ευκαιρία να πάρετε οδηγίες για τη σωστή στοματική υγιεινή του παδιού.

Eπίσκεψη στον παιδοκαρδιολόγο.

Εάν έως τώρα δεν εχει τύχει το παιδάκι σας να έχει κάνει καρδιολογική εξέταση, τώρα είναι μία καλή στιγμή να γίνει. Οι δραστηριότητες στο σχολείο θα είναι πιο πολλές και ακόμη περισσότερες εάν αρχίσει κάποιο άθλημα, οπότε είναι καλό να επιβεβαιωθεί η ομαλή λειτουργία της καρδιάς.

 

Να τονιστεί ότι, για τα παιδάκια με προβλήματα υγείας τα οποία απαιτούν ειδική αντιμετώπιση (πχ άσθμα, αλλεργίες, επιληψία), είναι σημαντικό, οι γονείς, με τη βοηθεια του παιδιάτρου, να ενημερώνουν το σχολείο. Έτσι, τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα αλλά και με ασφάλεια σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες.

Καλή χρονιά!