Πυρετικοί σπασμοί

Ονομάζονται και καλοήθεις πυρετικοί σπασμοί. Συμβαίνουν στο 2-4% των παιδιών ηλικίας <5ετων. Είναι σπασμοί που συμβαίνουν σε ένα υγιές (χωρίς νευρολογικό νόσημα) παιδί ηλικίας 3 μηνών-6 ετών που εκείνη την ώρα έχει πυρετό >38C. Συνήθως συμβαίνουν την 1η ημέρα του πυρετού.

Κατα τη διάρκεια του επεισοδίου, και ενώ το παιδί έχει πυρετό, το παιδί χάνει επαφή με το περιβάλλον (πχ δεν αναγνωρίζει τη μητέρα του), μπορεί να προσηλώσει τα ματάκια του προς μία κατεύθυνση και παρουσιάζει ρυθμικές κινήσεις των χεριών και ποδιών του. Το επεισόδιο συνήθως διαρκεί 1-2 λεπτά και «λύνεται» από μόνο του. Το παιδί για τα επόμενα 15-20 λεπτά  θέλει να κοιμηθεί. Κατόπιν ξυπνάει φυσιολογικά. Αρκετές φορές ο πυρετός δεν έχει γίνει αντιληπτός από τους γονείς και το επεισόδιο είναι το πρώτο στοιχείο ότι το παιδί έχει πυρετό.

Όταν το παιδί εμφανίζει ένα τέτοιο επεισόδιο, είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί από παιδίατρο και να γίνει παρακολούθηση ενδονοσοκομειακά ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άλλων καταστάσεων, όπως της μηνιγγίτιδας. Η μηνιγγίτιδα είναι σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί πυρετό και σπασμούς.

Μπορεί το παιδί μου να ξαναεμφανίσει επεισόδιο πυρετικών σπασμών;

Τα παιδιά που εμφάνισαν πυρετικούς σπασμούς, είναι πιθανό να ξαναεμφανίσουν σπασμούς σε κάποια επόμενη λοίμωξη με πυρετό, συνήθως μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Δεν σημαίνει ότι θα εμφανίζουν σπασμούς σε κάθε λοίμωξη με πυρετό. Δεν είναι απαραίτητο να ξανασυμβούν στην ίδια θερμοκρασία όπως την πρώτη φορά.

Οι πυρετικοί σπασμοί προκαλούν νευρολογικά προβλήματα παιδί μου?;

Παρά το γεγονός ότι οι καλοήθεις πυρετικοί σπασμοί είναι «τρομαχτικοί» όταν συμβαίνουν, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι:
- δεν προκαλούν κάποια βλάβη στον εγκέφαλο
- δεν επηρεάζουν τη νοητική λειτουργία του παιδιού
- δεν σημαίνει ότι το παιδί έχει επιληψία

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς κατά το επεισόδιο;

Κατα τη έξοδο του παιδιού από το νοσοκομείο δίνονται σαφείς οδηγίες προς τους γονείς, για την περίπτωση ενός επόμενου επεισοδίου πυρετικών σπασμών, σχετικά με τη σωστή στάση σώματος παιδιού κατά το επεισόδιο, αποφυγή τοποθέτησης δαχτύλου/αντικειμένων στο στόμα του παιδιού, χρήση κλύσματος σπασμολυτικού φαρμάκου.
Όπως προαναφέρθηκε, για τον καθησυχασμό των γονέων, το επεισόδιο των πυρετικών σπασμών συνήθως «λύνεται» και τελειώνει από μόνο του μέσα σε 1-2 λεπτά.