Δυσκοιλιότητα στο παιδί

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα στα παιδάκια, ιδιαίτερα στις ηλικίες 1-5 ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και το πρόβλημα είναι προσωρινό. Συμβαίνει συνήθως όταν περνούν ιώσεις, αλλάζουν περιβάλλον (πχ όταν ξεκινούν σχολείο) και διατροφικές συνήθειες.

Μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλίτσα, ανορεξία και κακή διάθεση, οπότε είναι σημαντικό να φροντισουμε να την αντιμετωπίσουμε και να την προλάβουμε πριν συμβεί.

Πόσο συχνά πρέπει το παιδάκι μου να κάνει κένωση;

Αυτό εξαρτάται από την ηλικία του: Στα μικρά βρεφάκια παίζει σημαντικό ρόλο η διατροφή. Τα μωράκια που θηλάζουν συνήθως έχουν πιο πολλές κενώσεις (συνήθως 7-8 κενώσεις/ημέρα, ή και παραπάνω) και πιο μαλακές σε σχέση με τα μωράκια που πίνουν ξένο γάλα. Επίσης υπάρχουν μωράκια που θηλάζουν και κάνουν κένωση πιο αραιά, όπως 1 φορα την εβδομάδα και αυτό είναι φυσιολογικό. Τα μεγαλύτερα βρεφάκια μέχρι την ηλικία του 1 χρόνου έχουν συνήθως 3-4 κενώσεις/ημέρα. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών τα περισσότερα παιδάκια έχουν τουλάχιστον 1 κένωση/ημέρα, που είναι στερεή και μαλακή.Πρέπει να θυμάστε όμως ότι το κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό. Κάποια κανουν κένωση μετά από κάθε γεύμα και κάποια, μέρα παρα μέρα.  

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει δυσκοιλιότητα;

Θα πρέπει να το υποψιαστείτε όταν: α) καθυστερεί για ημέρες να κάνει κένωση β) πηγαίνει τουαλέτα για κένωση και δυσκολεύεται και πονάει, γ) τα κόπρανα είναι σκληρά κι ας πηγαίνει στην τουαλέτα κάθε μέρα, δ) αποφεύγει να πάει τουαλέτα: σταυρώνει τα πόδια, στέκεται στις μύτες των ποδιών του, κάθεται σταυροπόδι, κρύβεται σε γωνίες και πίσω από έπιπλα όταν καταλαβαίνει ότι θέλει να κάνει κακά, ε) «λερώνει» το εσώρουχό του ζ) εάν είναι μωράκι, κλαίει, σφίγγεται για πολύ ώρα, κοκκινίζει στο πρόσωπο και κάνει σκληρά κακά

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδάκι μου που έχει δυσκοιλιότητα;

1) Είναι σημαντικό να φροντίσουμε η διατροφή του να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και λιγότερο άμυλο και υδατάνθρακες. Προσφέρετε πολλά φρούτα (προτιμείστε αχλάδι, αβοκάντο, δαμάσκηνα), λαχανικά (ειδικά τα πράσινα) και δημητριακά. 2) Το παιδάκι σας να μάθει να πίνει άφθονο νερό. 3) Τα παιδάκια πάνω από 2 ετών να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος – 2 ποτηρια /ημέρα είναι αρκετά. 4) Να φροντίζετε να πηγαίνει στην τουαλέτα μετά από τα γεύματα του και να κάθεται για 10 λεπτά- μπορείτε να σκεφτείτε ιδέες για ανταμοιβή για την προσπάθεια του αυτή. Είναι σημαντικό να μην βιάζεται να σηκωθεί επειδή πχ βιάζεται να παει για παιχνίδι. 5) Εάν η δυσκοιλιότητα συμβαίνει την περίοδο που θέλετε να «κόψετε» την πάνα, αναβάλλετε το για λίγο.

Πότε πρέπει να πάω στον παιδίατρο;

α) εάν το μωράκι σας είναι <4μηνών, β) εάν το πρόβλημα επιμένει παρά τις προσπάθειες που προαναφέρθηκαν, γ) εάν δείτε αίμα στην κένωση ή στην πάνα ή στο εσώρουχο, δ) εάν έχει έντονο πόνο στην κοιλίτσα , 3) εάν το παιδάκι σας κάνει εμετό