Δοντάκια

Photography by Michael Photography by Michael

Ο ρόλος των πρώτων δοντιών

Τα πρώτα δοντάκια (νεογιλά) του μωρού σας δεν αποτελούν μόνο όργανο μάσησης για να γνωρίσει νέες τροφές αλλά και βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ομιλίας του. Με τη σωστή φροντίδα, τα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τα μόνιμα δόντια και για ένα όμορφο χαμόγελο!

Τι να περιμένετε

Συνήθως στην ηλικία των 6-10 μηνών ξεπροβάλλουν τα πρώτα δοντάκια στα ούλα της κάτω γνάθου (κάτω κοπτήρες). Ακολουθούν οι άνω κοπτήρες, οι πλάγιοι κοπτήρες, οι πρώτοι τραπεζίτες, οι κυνόδοντες και οι δεύτεροι τραπεζίτες. Δεν αποκλείεται μερικά μωράκια να εμφανίσουν τα πρώτα δοντάκια νωρίτερα ή και αργότερα από 6-10 μηνών, χωρίς αυτό να είναι παθολογικό. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, το μωράκι σας θα έχει 20 νεογιλά δοντάκια (10 άνω, 10 κάτω), τα οποία, στην ηλικία των 6 ετών θα αρχίσουν να δίνουν τη θέση τους στα μόνιμα δόντια. Κατά την ανατολή των νεογιλών μπορεί να παρατηρήσετε:
- πιο πολλά σάλια (σιελόρροια)
- ανησυχία/κλάμα/ανήσυχο ύπνο
- μειωμένη όρεξη
- να βάζει συνέχεια τις μπουνίτσες ή τα παιχνιδάκια του στο στόμα
- να τρίβει το μάγουλο/αυτί του
- ίσως πιο μαλακά κόπρανα (ΟΧΙ διάρροια)

Να τονιστεί ότι η ανατολή των δοντιών ίσως αυξήσει τη θερμοκρασία του μωρού σας κατά λίγα δέκατα αλλά ΔΕΝ προκαλεί πυρετό. Ένα τέτοιο σύμπτωμα θα σας οδηγήσει στον παιδίατρο.

Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το μικρό σας

- να καθαρίζετε τα σάλια από το στόμα του και την περιστοματική περιοχή, ώστε να μην ερεθιστεί το δερματάκι του.
- μπορείτε να του δίνετε να δαγκώνει κρύα παιχνίδια/ δακτύλιους για οδοντοφυία ή ένα κρύο πανάκι.
- gels για τα ούλα για πόνο από οντοδοφυία, μετά από σύσταση του παιδιάτρου σας.
- αναλγητικό (πχ σιρόπι Depon) μετά από σύσταση του παιδιάτρου σας!

Φροντίδα των δοντιών = Υγιή δόντια για πάντα!

Ο πρώιμος και τακτικός καθαρισμός των δοντιών και οι σωστές διατροφικές συνήθειες προλαμβάνουν τον χειρότερο εχθρό, την "τερηδόνα"! Η τερηδόνα ευνοείται από τα σάκχαρα των τροφών, όπως το γάλα και οι χυμοί, που είναι αγαπημένες επιλογές των παιδιών.
- για να καθαρίσετε τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας, χρησιμοποιείστε μία γαζούλα με νερό και σκουπίστε τις επιφάνειες των δοντιών.
- στην ηλικία των 2 ετών, αγοράστε μία μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα και κάντε το βούρτσισμα των δοντιών παιχνίδι, αφήνοντας το μικρό σας να δοκιμάζει μόνο του! Κάντε το ακόμη πιο απολαυστικό, προσθέτοντας και λίγη οδοντόπαστα (μέγεθος αρακά) (κυκλοφορούν οδοντόπαστες με μειωμένο φθόριο για αυτήν την ηλικία)
- καθώς μεγαλώνει, φροντίστε να μάθει να πίνει υγρά από ποτηράκι και όχι από μπιμπερό, ώστε να μάθει να πίνει με μέτρο.
- μην αποκοιμιέται με μπιμπερό στο στόμα!
- προτιμείστε να δίνετε τις σακχαρούχες τροφές αμέσως μετά το γεύμα, ΟΧΙ σαν ενδιάμεσο σνακ.
- προσοχή σε φάρμακα που λαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς περιέχουν ζάχαρη για να είναι ευγεστα.
- προσπαθείστε να διακόψετε τη χρήση της πιπίλας ή του πιπιλίσματος του δακτύλου μέχρι την ηλικία των 5 ετών.
- επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο στην ηλικία των 12 μηνών (ή τουλάχιστον μέχρι την ηλικία 3 ετών) για να ενημερωθείτε για τους κανόνες στοματικής υγιεινής και να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα έγκαιρα.