Αθώες αλλά ενοχλητικές δερματικές λοιμώξεις

Μολυσματική Τέρμινθος

Τι είναι;

Eίναι αρκετά συχνή δερματική λοίμωξη στα παιδιά, που προκαλείται από τον ιό Pox virus. Οι βλάβες που προκαλεί αυτός ο ιός μοιάζουν με μικρά μαργαριτάρια- εχουν στρογγυλό σχήμα, μέγεθος σαν κεφαλή καρφίτσας ή μεγαλύτερα σαν ρεβύθι, χρώμα γριζωπό ή σαν του δέρματος και έχουν ενα μικρό βαθούλωμα στο κέντρο. Αν συμπιεστούν εξέρχεται γκρι υλικό (να αποφεύγεται από τους γονείς). Εντοπίζονται οπουδήποτε στο σώμα και πρόσωπο, εκτός από τις παλάμες και πατούσες.

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγει το παιδάκι σας να κολλήσει:

Ο ιός μεταδίδεται: με την άμεση δερματική επαφή, με τη χρήση κοινών αντικειμένων, με τη χρήση κοινών χώρων
Ετσι λοιπόν, ειναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή με τις βλάβες άλλου παιδιού που έχει μολυσματικη τέρμινθο, να μην χρησιμοποιούνται πετσέτες ή αντικείμενα άλλων παιδιών και να φροντίζετε να ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής σε κοινόχρηστους χώρους (προσωπική πετσέτα, πλύσιμο χεριών). Επίσης, εάν το παιδακι σας έχει μολυσματική τέρμινθο, φροντίζετε να μην ξύνει τις βλάβες, διότι έτσι ο ιός μεταδίδεται και σε άλλα μερη του σώματος του. Δεν ξεχνάτε βεβαίως να καλύψετε τις βλάβες με γάζα, ώστε να μην μεταδώσετε τον ιό σε άλλα παιδάκια.

Ποια είναι η θεραπεία;

Δεν χρειάζεται θεραπεία. Η κατάσταση υποχωρεί σε 6-9 μήνες. Σε περίπτωση που οι βλάβες είναι πολυάριθμες ή σε ευαίσθητη περιοχή μπορεί να
συζητήσετε με τον παιδίατρο σας να τις αφαιρέσετε με τοπική θεραπεία (κρυοθεραπεία ή αφαίρεση με ειδική λαβίδα). Μετα τη θεραπεία υπάρχει περίπτωση το παιδάκι να ξανακολλήσει, οπότε συνεχίζεται πάντα η τήρηση κανόνων υγεινής.


Μυρμηκιές

Τι είναι;

Είναι συχνή δερματική λοίμωξη των παιδιών που προκαλεί ο ιός Human Papilloma Virus. Οι βλάβες μοιάζουν με μικρές προεξοχές στο δέρμα, είναι στρογγυλές ή λεπτές ή ακόμη και επίπεδες, με χρώμα σαν του δέρματος ή λίγο σκουρότερο. Εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, και ιδιαίτερα στα χέρια, στα πόδια, στα δάχτυλα, γύρω από τα νύχια, ακόμη και στις πατούσες. Οι βλάβες μπορεί να είναι λίγες και διάσπαρτες ή να συσσωρεύονται πολλές μαζί.

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγει το παιδάκι σας να κολλήσει:

Επειδή ο ιός μεταδίδεται με την άμεση επαφή με το δέρμα από άλλο μολυσμένο παιδάκι και με τη χρήση κοινών αντικειμένων και χώρων, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή με τις βλάβες άλλων παιδιών και να τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής, ειδικά σε κοινόχρηστους χώρους (πχ προσωπική πετσέτα και σαγιονάρες σε αποδυτήρια, πισίνες).

Ποια είναι η θεραπεία;

Οι μυρμηκιές συνήθως εξαφανίζονται μεσα σε 2 χρόνια χωρίς θεραπεία. Σε περίπτωση που είναι πολλές ή σε ευαίσθητη περιοχή του σώματος και
προκαλούν πόνο, μπορεί να εφαρμοστεί τοπική θεραπεία (κερατολυτικές κρέμες, κρυοθεραπεία ή διαθερμία) αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Μετα τη θεραπεία υπάρχει περίπτωση το παιδάκι να ξανακολλήσει, οπότε συνεχίζεται πάντα η τήρηση κανόνων υγεινής.