Στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα

Τι είναι η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα;

Είναι η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται στρεπτόκοκκος (Streptococcus pyogenes).
Το παιδί συνήθως εμφανίζει:
- Έντονο πόνο στο λαιμό
- Πυρετό (θερμοκρασία >38οC)
- Διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες (λεμφαδένες του λαιμού)
- Πόνο στην κοιλιά
- Ναυτία και εμετό
- Πονοκέφαλο
- Από την κλινική εξέταση: διογκωμένες αμυγδαλές με πύον, ερυθρότητα και κόκκινα στίγματα στο φάρυγγα/υπερώα

Τα μικρότερης ηλικίας παιδάκια μπορεί να έχουν πιο ήπια συμτώματα. Είναι μία λοίμωξη που συμβαίνει κυρίως στα παιδιά >4 ετών και πιο συχνά το χειμώνα και την άνοιξη. Το μικρόβιο μεταδίδεται με το σάλιο και άρα, ένα μεγαλύτερο αδερφάκι μπορεί να το μεταδώσει στα μικρότερα του αδέρφια. Όταν η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα συνδυάζεται με εξάνθημα σε όλο το σώμα, τότε λέγεται οστρακιά.

Τι είναι η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα;

Ναι, υπάρχει το Strep test και η καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος. Το Strep test, είναι γρήγορο τεστ, που δίνει το αποτελεσμα μέσα σε λίγα λεπτά ενώ η καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος δίνει αποτέλεσμα μετά από 2-3 ημέρες. Και στις δύο εξετάσεις λαμβάνεται δείγμα από το φάρυγγα του μικρού ασθενούς και ελέγχεται η ύπαρξη ή όχι του στρεπτόκοκκου. Η καλλιέργεια είναι 100% αξιόπιστη ενώ το Stret test, έχει μία μικρή πιθανότητα λάθους.

Ποιά είναι η θεραπεία της στρεπτοκοκκικής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας;

Εάν το παιδί παρουσιάζει τα συμπτώματα που περιγράφηκαν πιο πάνω και κάποιο από τα τεστ βγει θετικό, τότε πρέπει να λάβει αντιβίωση για 10 ημέρες.
Η αντιβιοτική θεραπεία βοηθά:
- στη μείωση της διάρκειας και της έντασης των συπμπτωμάτων
- στη μείωση της μεταδοτικότητας
- στην αποφυγή επιπλοκών στο μέλλον, όπως ο ρευματικός πυρετός.
Για να βοηθήσουμε τους μικρούς ασθενείς να αισθανθούν καλύτερα, δεν ξεχνάμε να προσφέρουμε μαλακές και δροσερές τροφές, άφθονα υγρά και αντιπυρετικά/παυσίπονα (Depon, Ponstan, Algofren). Μία καλή λύση για τον πονόλαιμο, είναι τα γλειφιτζούρια για τα μικρότερα παιδάκια και οι γαργάρες με αλατόνερο για τα μεγαλύτερα παιδιά.

Πότε μπορεί να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο;

Το παιδί επιστρέφει στο σχολείο αφού έχει λάβει αντιβιοτική θεραπεία για ένα 24ωρο, οπότε δεν μεταδίδει τον στρεπτόκοκκο πια.

Τι είναι η φορεία με στρεπτόκοκκο;

Φορεία είναι όταν υπάρχει ο στρεπτόκοκκος στο φάρυγγα αλλά δεν προκαλεί συμπτώματα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να χορηγηθεί αντιβίωση παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις που θα μας πει ο παιδίατρος.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω το παιδί μου να ξανααρρωστήσει από στρεπτόκοκκο;

ΤΙσχύουν οι γνωστοί κανόνες υγιεινής: καλό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό και αποφυγή επαφής με άλλα άρρωστα παιδάκια.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: επειδή υπάρχουν διάφορα άλλα μικρόβια αλλά και ιοί που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με το στρεπτόκοκκο, είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε τον παιδίατρο, ο οποίος είναι εκείνος που θα μας πει εάν πρόκειται για στρεπτόκοκκο και τι θεραπεία πρέπει να ακολουθήσουμε!